Don är en av våra yngre konsulter som började hos oss i maj 2018. Don är högskoleingenjör med inriktning nätverksteknik. Idag arbetar han som NetOps-konsult hos en av våra större kunder inom telekom.

Ett år har gått – Blev det som du föreställt dig?

Ja, jag var väldigt entusiastisk och taggad, min första tanke var att nu äntligen kan man börja jobba på riktigt. Om jag reflekterar hur året blev så är jag väldig nöjd och ångrar mig inte ett dugg. Det började väldigt bra, jag fick ett bra bemötande från IP-Solutions och på mitt första konsultuppdrag. Första uppdraget var ganska enkelt, framförallt den tekniska biten. Istället la jag fokus på att lära mig hur företaget arbetar och hur det är att vara en del av ett större team.

När man är ute på ett uppdrag som konsult så kan jag ibland få en känsla av att det är vi och ni-känsla. Det är inget som direkt har påverkat hur jag arbetar men det vore roligare utan den känslan. Annars tycker jag att de flesta som jag har jobbat med är duktiga, trevliga och roliga att jobba med.

Vad har du lärt dig så här långt?

Jag har lärt mig väldigt mycket både tekniskt och hur man arbetar i ett större team. Jag har bland annat lärt mig vikten av analys och övervakning, sådant gick man inte igenom så mycket när jag studerade. Första uppdraget var det mer nätverk. Där såg jag till att nätverksutrustningar fick konfiguration via ett automatiserings verktyg. På mitt nuvarande uppdrag har det blivit mer systemutveckling inom OSS-system.

Hur vill du förkovra dig härnäst?

På mitt nuvarande uppdrag utvecklas jag varje dag eftersom det alltid dyker upp varierande problem som behöver åtgärdas. Det kan vara allt från kundstörandeproblem men även interna system som ibland kan sluta fungera. Sen kör jag mycket självstudier, skapar hemmaprojekt och programmerar rätt mycket själv hemma – jag varierar mellan olika språk och anpassar språket efter behovet.

Vad vill du gå mot om du tänker dig några år framåt?

Det skulle vara intressant att vara med och bygga ett system från grunden – vara med i hela processen och leverera slutprodukten. Målet är att bli expert inom ett område men även systemarkitekt eller nätverksarkitekt inom Cloud är också lockande.

Varför tycker du att man ska utbilda sig till ingenjör?

Det finns många alternativ efteråt eftersom utbildningen är bred och öppnar många dörrar. Men det är en intensiv utbildning med högt tempo så det krävs intresse och engagemang.

Vad tycker du är roligast med att arbeta som konsult hos oss?

Det är skönt att ni är ett mindre konsultbolag. Det är lätt att få kontakt med VD och ledningsgrupp och man blir lyssnad på. När det kommer till uppdragen så gillar jag att utmana mig själv, variationen och att träffa nya människor. Som konsult blir du aldrig fast utan du kan alltid gå vidare ifall du känner att det nuvarande uppdrag inte passar och du förflyttar dig alltid framåt.

Finns det några delar i konsultrollen som du gillar mindre?

Eftersom IT-värden förändras hela tiden så måste du som konsult alltid utvecklas och anpassa dig efter tekniken och kontinuerlig vara aktiv i ditt lärande, det kan vara lite ansträngande att hänga med i den utvecklingen.  Ibland kan det även kännas att man som konsult inte känner sig hemma när man är ute på uppdrag och då kan man få en vi- och dem-känsla. Sen är det kanske att man inte träffar sina konsultkollegor så ofta även om företaget är bra på att ordna olika aktiviteter. Men då gäller det att många dyker upp på det som arrangeras.

Sist men inte minst – Vilken mobilapp kan du inte vara utan?

Svår fråga! Det finns många appar som jag använder mig av dagligen men en som är ett måste är nog SL-appen. Utan den blir det svårt veta när tågen går om jag ska åka nånstans om man inte har en tidtabell framför sig.

Tack för pratstunden Don! På en av våra tidigare aktiviteter så visade du oss även hur man klättrar – riktigt imponerande! Vi är glada för att du är en del av vårt team här på IP-Solutions.

Vill du bli Dons kollega? Se vilka kompetenser vi söker just nu.