-- Google Tag Manager (noscript) -->

Under 2021 förflyttade vi oss flera steg fram i den digitala omställningen som förändrat hur verksamheter bedrivs.

Vi har plockat ut de 5 IT-trender 2022 som du behöver ha koll på!

 

Automatisering

Automatisering behåller sin plats i vår lista över trender som kommer ha stort inflytande på hur företag med enkla medel kan fortsätta utvecklas under 2022.

De som ser vinsten med automatiserings principer kan styra över sin effektivitet och därmed även göra tids- och kostnadsbesparingar.

I takt med att automatisering på allvar tar plats inom normal drift kommer nya roller som Automatiseringsarkitekt vara mer regel än undantag i verksamheter som ställer höga krav på kvalitét, effektivitet och tillgänglighet.

Cyber security

Det är trist att det skall behöva drabba hårt arbetande IT-team innan det tas på allvar ordentligt. Log4j-attacken tvingade många chefer att blixtinkalla till panikartade krismöten som enkelt kunde ha undvikits. IT-SEC budgeten är ofta något som en handfull eldsjälar fått kriga sig till, och i många fall är den ändå undermålig.

Man kan tycka och tänka vad man vill om säkerhet, men bortom tyckande och tänkande är faktum att år 2021 slår rekord (!) i antal security vulnerabilities som finns där ute.

Tech-talent shortness

En trend som var tydlig under 2021 och som inte ger några som helst tecken på att minska under 2022 är att det är brist på personer med vass kompetens, vare sig det handlar om att rekrytera för fast anställning eller för tidsbegränsade konsultuppdrag.

Vårt råd är att hålla hårt i de kontakter som förser er med expertkompetens men även passa på att knyta nya värdefulla kontakter som potentiellt sett kan bredda ert kontaktnät.

Mer specifikt är det i skrivande stund brist på erfarna:

– Projektledare (med spetskompetens inom IT)

– Testledare/testautomatiserare

– Java & C++-utvecklare

– DevSecOps och SecOps

AI

Artificiell Intelligens har en given plats på denna lista. Vi ser tydliga satsningar hos partnerbolag att införliva AI i deras produkter, och kanske främst inom säkerhet, monitorering/logganalys, IoT och DevOps ser vi störst utveckling just nu.

Monitorering & Logganalys

IT-miljöer har utvecklats i en aldrig tidigare skådad takt de senaste fem åren.

Från järn, till virtualisering till containers och kubernetes-podar – men har IT-monitorering hängt med? Javisst, svarar vi! Men vad svarar de som är ansvarig för säkerhet där ute?

“Det är komplicerat…” är svaret vi ofta får.

Ofta finns egenhackade lösningar eller ett hopplock av flera tredjepartslösningar med olika syften och effektivitetsgrad.

Det har hänt mycket på senaste tid vad gäller övervakning av hybridmiljöer, men även när det kommer till alerts/alarms. För att inte tala om vilka nya möjligheter som finns med syntetisk monitorering och machine learning. 2022 är året då ni kan få larm på ett problem som inte ännu uppstått så det kan fixas – innan det påverkar er eller era kunders verksamhet!

How about that?