-- Google Tag Manager (noscript) -->

Välkommen Kent! Du har en imponerande bakgrund som vi snart går närmare inpå men först startar vi igång med 3 snabba:

  • Vilka appar är viktigast i din mobil?
    • Ja, jag är en tråkmåns, men sanningen är att jag på kort tid har blivit helt beroende av Swish och BankID.
  • Av världens alla innovationer, nämn en du finner mest fascinerande?
    • ”Quantum computing”: Jag har forskat i utkanterna av såväl kvantoptik som kvantelektronik och studerat många olika kvantfysikkurser. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att detta område, så förknippat med osäkerheter och olika nivåer av okända sannolikheter, skulle kunna användas för datorer med överlägsen prestanda. Mycket överraskande och fascinerande.
  • Smarta hem, häftigt eller läskigt?
    • Både och. Häftigt att utnyttja för egen bekvämlighet (och säkert bidra lite själv), men sårbarheten kan öka för ”tekniskt omotiverade” användare.

Du beskriver dig bland annat som läraktig och analytisk. Har du alltid varit hungrig efter ny kunskap?

Ja, men områdena för mitt intresse har skiftat betydligt under åren: i väldigt unga år var drömmen serietecknare (likt Franquin (Gaston) och Uderzo (Asterix)), filmanimatör hos Walt Disney Studios, men efter den plågsamma insikten om avsaknad av talang, vilket även upprepades inom mängder av sporter, hittade jag ”hem” då jag upptäckte programmering.

Berätta lite om din utbildningsbakgrund… 

Jag läste teknisk fysik på Chalmers, doktorerade i fotonik med inriktning mot snabba icke-linjära fiberoptiska kommunikationssystem – med mycket programmering i C och Matlab för att implementera modeller och teori för systemsimuleringar.

…och tiden som gästforskare i USA!

Jag var gästforskare (post doc) på UCSB, Santa Barbara, under ett år.
De bestående minnena är, förutom trevliga och smarta kollegor: fantastiskt klimat; löpning till/från jobbet längs stränderna där Campus ligger på en udde omgivet av stränder på bägge sidor; tennis varje dag (24 banor…), …

Du har flera års erfarenhet av mjukvaruutveckling. När startade ditt intresse för programmering?

Intresset startade tidigt. Först på gymnasiet fick jag händerna på ABC80 och ABC800 (ja, jag har så ”omfattande erfarenhet”…), gjorde enkla Basic-program, blev biten trots de rudimentära hjälpmedlen och prestandan. Via Vic-64 och därefter (blygsam) spelprogrammering i C på Atari/Commodores Amiga-modeller väcktes mitt intresse ordentligt.

Berätta om ett av många andra intressen du har, som kräver god fysik, nämligen bordtennis! På hög nivå dessutom!

Jag spelar i Hammarbys a-lag i pingis. Vi siktar på att ta oss tillbaka till div.2, efter fjolårets degradering med många skador på alla veteraner, med fler och fler av våra lovande ungdomar inslussade i laget.

Vad fick dig att bli nyfiken på IPS som arbetsgivare?

Innebandykompis från Chalmers och senare även i Tomtberga, tipsade om IPS. Han lovordade sin chef, som han följt i många företag. Det visade sig att IPS är ett litet, kompetent och trevligt företag, där man tycks kunna odla sina nördintressen bland likar.

Julen 2020 är för många omkullkastad. Hur firar du och din familj jul i år?

Hemma, ensamma – utan det sedvanliga julfirandet med släkten. Rejält uttråkade alla fyra, men förberedda med flera nya tv-kanaler.

Tack för pratstunden Kent! Vi hoppas att du ska trivas hos oss och med kommande uppdrag hos våra kunder.


Nyfiken på IP-Solutions som arbetsgivare? Kolla in våra lediga tjänster!